Verzuim coördinator bij Spuigroep: Roel deelt zijn ervaring

Verzuim coördinator bij Spuigroep: Roel deelt zijn ervaring

Wat is jouw ervaring met SV Werkt en hoe heb je het contact met het team hebt ervaren?
Ik ben in november 2023 begonnen en voelde me meteen onderdeel van het team. Nog voordat ik mijn eerste officiële werkdag had gehad werd mij aangeboden om aan te sluiten bij het teamuitje/kwartaalbijeenkomst van SV Werkt. SV Werkt is betrokken en het contact met het team was heel gemoedelijk. Er wordt de tijd genomen om je te leren kennen om zo een leuke en passende opdracht voor je te vinden.

Hoe heb je het proces ervaren van het krijgen van je eerste opdracht via SV Werkt?
SV werkt had razendsnel mijn eerste opdracht gevonden waardoor ik direct aan de slag kon als verzuimcoördinator. Deze opdracht sloot precies goed aan bij mijn wensen. Voordat je aan de slag gaat moet daar natuurlijk de match zijn tussen mij en de opdrachtgever. SV werkt heeft mij goed geholpen bij de voorbereiding op de kennismaking. Ik had een goed beeld van de organisatie waardoor je met vertrouwen het gesprek in gaat.

Wat waren jouw verwachtingen toen je begon aan je eerste opdracht, en (hoe) zijn die verwachtingen uitgekomen?
Mijn wens was om als verzuimcoördinator aan de slag te gaan. Na 1,5 jaar bij een arbodienst gezeten te hebben wilde ik korter op het verzuim zitten door intern bij een werkgever aan de slag te gaan. Tijdens mijn sollicitatie heb ik dit aangegeven en daar is werk van gemaakt. Momenteel ben ik werkzaam als verzuimcoördinator bij Spuigroep. Ik zit intern bij een werkgever en zie ik de belangen die bij een arbodienst misschien minder naar voren komen. Al met al heel interessant en leerzaam om het verzuim ook van deze kant te bekijken.

Kun je wat meer vertellen over je huidige opdracht bij  Spuigroep?
Als verzuimcoördinator heb ik de regie over het verzuim en adviseer ik de HR-adviseur en de leidinggevende van de werkmaatschappijen. Ik zorg er voor dat de Wet Verbetering Poortwachter op een correcte wijze wordt uitgevoerd. Naast de HR-adviseurs schakel ik ook met andere betrokken partijen zoals het UWV, de arbodienst en verzekeraars. Ik heb namelijk ook coördinerende taken voor het eigenrisicodragerschap WGA en ziektewet. Verder zorg ik voor een overleg tussen de arbodienst (incl. bedrijfsarts), de manager operations van de werkmaatschappij en de HR-adviseur.

De opdracht bij Spuigroep sloot goed aan bij mijn interesses en wensen. Ik wilde juist het verzuim vanaf de andere kant bekijken, dus niet meer vanuit de arbodienst. Ik vind het interessant om te zien hoe het verzuim leeft bij werkgevers en welke belangen juist bij de werkgever spelen en hoe ik daar invulling aan kan geven. Het werk bij Spuigroep is daarnaast breder dan de Wet Verbetering Poortwachter op een juiste wijze uitvoeren. Doordat de WGA en de ziektewet ook onder mijn takenpakket zitten leer je als verzuimcoördinator ook meer over deze onderdelen van het verzuim. Heel interessant!

Welke aspecten van de opdracht bij Spuigroep, vind je het meest uitdagend en interessant?
Als verzuimcoördinator heb je een vrije rol. Je bent onderdeel van het HR-team maar alleen verantwoordelijk. De zelfstandigheid die je krijgt maakt dat je vrij bent om zelf je rol in te vullen als verzuimcoördinator. In het begin is dit een uitdaging geweest maar hier leer je veel van. Het geeft daarnaast heel veel mogelijkheden. Je kan zelf invulling geven aan je rol waardoor je je eigen visie over het verzuim uit kan dragen.

Hoe ziet een typische werkdag bij Spuigroep er voor jou uit?
Mijn typische werkdag begint altijd met het openen van mijn mail. De HR-adviseurs doen het verzoek om zieke werknemers op te laten roepen en vanaf het moment dat de werknemers naar de bedrijfsarts gaan kom ik in beeld. Als verzuimcoördinator doe je het verzoek bij de arbodienst om een spreekuur in te plannen. Vanuit de HR-adviseur krijg je achtergrond informatie mee over de ziekmelding, of je belt zelf even met de leidinggevende/werknemer. Mocht de arbodienst nog vragen hebben over de ziekmelding zullen ze contact opnemen voor een kort overleg.

Verder hou je het overzicht over het verzuim en plan je contact momenten in om het verzuim te monitoren. Via contactmomenten hou je contact met de leidinggevende of de werknemer zelf. Een typische dag bestaat dan ook uit het bellen van werknemers en leidinggevende. Soms vraagt een dossier meer aandacht waardoor daar meer tijd naar toe gaat. Verder hou ik mijn mail in de gaten en upload ik de spreekuurverslagen in het personeelssysteem, informeer ik de werknemer over een spreekuurverslag, zorg ik dat interventies worden ingezet, overleg ik met de HR-adviseur en zorg ik voor de juiste invulling van evaluatieformulieren.

De hoogtepunten in mijn dagelijks werk vind ik de gesprekken met werknemers en leidinggevenden. Ik haal de meeste energie uit het advies geven van leidinggevende bij een vraagstuk, maar ook uit de gesprekken met werknemers wanneer ze gewoon even hun verhaal willen delen of frustraties willen uiten over het re- integratieproces.

Hoe zou je de samenwerking met Spuigroep omschrijven tot nu toe?
Vanaf de eerste dag was er een warm welkom en is er de moeite genomen om mij te leren kennen maar ook om mij de verschillende maatschappijen te leren kennen. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik snel werd opgenomen in het team. Bij Spuigroep zijn de lijntjes kort waardoor je snel kan schakelen met de betreffende personen. Dit werkt erg prettig en zorgt ervoor dat je op tijd actie kan ondernemen. Daarnaast is het contact met de HR-adviseurs erg prettig. Elke maand is er een overleg met de HR-adviseur om het verzuim te bespreken. Dit zorgt voor een goed overzicht van het verzuim voor zowel de HR-adviseur als de verzuimcoördinator. De HR-adviseur weet vaak wat meer achtergrond informatie wat jou als verzuimcoördinator helpt om het dossier aan te pakken op de juiste manier. Het overleg en het snelle schakelen zijn een van de prettige dingen die ik zal herinneren bij Spuigroep.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste redenen om ook bij Spuigroep te werken in de rol van Verzuim coördinator?
Spuigroep is een interessante opdrachtgever, onder andere vanwege de verschillende maatschappijen. Het is een opdrachtgever die altijd in beweging is. Geen dag is hetzelfde. De vrijheid die je krijgt in je rol als verzuimcoördinator maakt dat je de rol helemaal eigen kan maken en jouw visie over verzuim terug kan laten komen in jouw werk. Je deelt zelf je dag in en kan daarom focussen op wat jij belangrijk vindt. Dit maakt de functie uitdagend en interessant tegelijkertijd.

Hoe heeft werken bij Spuigroep jouw professionele ontwikkeling beïnvloed?
Bij Spuigroep heb je veel vrijheid in jouw rol. Als casemanager bij een arbodienst was ik dit niet gewend. Mijn grootste ontwikkeling zie ik dan ook als mijn groei in zelfstandigheid. Je krijgt geen dagelijkse takenlijst, maar je deelt zelf je werkdag in. In het begin vond ik dit lastig en was ik hierin zoekende. Maar hoe meer je een overzicht krijgt over het verzuim hoe meer duidelijk wordt hoe je dag er uit gaat zien.

Wat zijn jouw toekomstplannen met betrekking tot je carrière bij SV Werkt?
Na mijn opdracht bij Spuigroep wil ik graag weer aan de slag als verzuimcoördinator bij een andere werkgever als verzuim coördinator. De rol is mij goed bevallen en ik ben benieuwd hoe de rol als verzuimcoördinator er bij een andere werkgever uit ziet en welke invulling ik daaraan geven. Daarnaast zal ik in mei starten met de R.C.C.M. opleiding om mij verder te verdiepen in het verzuim en de Wet Verbetering Poortwachter.
Alles accepteren