Fit tot aan de eindstreep: tips voor vitaliteit op het werk
Het vele zitten is een veelvoorkomend probleem dat onder andere kan leiden tot rugklachten en diabetes. Langdurig zitten is slechts één van de vele factoren die de vitaliteit op de werkvloer onnodig verslechteren. En dat hoeft niet, want een groot deel van de vitaliteitsproblemen op de werkvloer zijn makkelijk te voorkomen. We geven je 5 tips:
1. Beweeg voldoende
Aangezien je een groot deel van je dag werkt, is bewegen tijdens die uren extra van belang. Juist op het werk zal je ongemerkt langdurig stil zitten, waardoor je lichamelijke klachten kunt ervaren. Naast sporten buiten werktijd, zijn er verschillende manieren om ook tijdens het werk te bewegen:- Regelmatig opstaan en pauze nemen: er zijn hulpprogramma’s die je kunt instellen dat je een herinnering krijgt zodra je een pauze moet nemen. Je kunt zelf bepalen of je een programma neemt met dwingende of niet dwingende software. Een overzicht vind je hier.
- Wandelen: Het is bewezen dat het brein creatiever en efficiënter werkt als je lichamelijk beweegt. Goede reden dus om een vergadering lopend te doen. Ook in de pauze gaan wandelen, alleen of met je collega’s, zorgt voor een frisse neus en zet je even in een andere omgeving.
- Vervang een e-mail door een gesprek: ga naar een collega om iets te vragen, in plaats van een e-mail te sturen.
- Oefeningen die je zittend kunt doen: heb je een dag vol met deadlines en weinig tijd om van je stoel af te komen? Strek dan regelmatig je benen, kruis je armen voor je schouders of stretch je rug om in beweging te blijven.
2. Let op je zithouding
Wees je bewust van je eigen zithouding en zitgedrag. Te lang zitten kan op de lange termijn zorgen voor rugklachten en vergroot het risico op RSI. Gelukkig kun je zelf veel aan je zithouding veranderen:- Plaats het computerscherm op ooghoogte. Indien je met een laptop werkt, gebruik dan een standaard.
- Gebruik een kussen om je rug te ondersteunen.
- Zorg voor een goede stoel en bepaal de juiste zithoogte (de juiste zithoogte bereik je wanneer je benen in een hoek van 90 graden op de grond staan).
- Staan is het nieuwe zitten. Heb jij op het werk toegang tot een zit-sta bureau? Maak hier dan gebruik van!
3. Let op je voeding
Gezonde voeding draagt bij aan je fysieke en mentale fitheid. Eén van de belangrijkste onderdelen van gezonde voeding is het aanbrengen van variatie in je eetpatroon. Bovendien helpt het ook wanneer je je cafeïne-inname beperkt en koffie vervangt door water en/of thee. Wij hebben alvast een selectie van gezonde tussendoortjes gemaakt om je op weg te helpen:- Hard gekookt ei: boost je energie en is goed voor je ogen en hersenen.
- Avocado’s: helpt bij gewichtsverlies en er zitten gezonde vetten in.
- Wortels: dragen bij aan je darmflora en je bloeddruk.
- Sinaasappels: door sinaasappels te eten krijg je een vitamine c boost.
4. Ga in gesprek met je leidinggevende en collega’s
Een werkomgeving creëren is gemakkelijker als je het samen met collega’s en je werkgever doet. Hoewel het een bekend onderwerp is, wordt er nauwelijks over gepraat. Tijd voor verandering!Je kunt het onderwerp bespreekbaar maken door:
- Je leidinggevende aan te spreken. In veel organisaties heeft een leidinggevende een coachende en stimulerende rol. Praat naast de werkgerelateerde onderwerpen dus ook eens over gezondheid en vitaliteit. Leg je leidinggevende bijvoorbeeld uit dat een hoge vitaliteit op de werkvloer bijdraagt aan de productiviteit en werktevredenheid van werknemers. Laat hem/haar inzien dat het positief bijdraagt aan de prestaties van het bedrijf.
- Je collega’s erbij te betrekken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je collega’s. Wanneer je het met je collega’s niet over werkgerelateerde zaken wilt hebben, is het een mooie gelegenheid om tijdens de wandeling tussen de middag eens te praten over gezondheid en vitaliteit. Je kunt ook een stap verder gaan en je collega uitdagen voor een potje squash.
5. Doe wat je leuk vindt
Een hoge vitaliteit draagt ook direct bij aan je mentale gezondheid. Vitale mensen bruisen van de energie en staan positief in het leven. Zorg er dus voor dat je iets doet dat je leuk vindt!
Ontdek jouw talent, volg je passie en probeer te achterhalen wat jou intrinsiek motiveert. Probeer dit vervolgens te combineren met jouw werkzaamheden. Als jouw huidige werkgever of werkomgeving dit niet toelaat, kun je bijvoorbeeld met job crafting proberen om de situatie te verbeteren. Job crafting is het opnieuw vormgeven van je baan, zodat de werkomgeving en werkzaamheden beter aansluiten bij je persoonlijke wensen.
Als job crafting geen oplossing biedt of als je je nog aan het oriënteren bent, kan het lonen om je eigen talenten als uitgangspunt te nemen. Talent zorgt er namelijk voor dat je uitblinkt in iets wat je van nature graag doet. Het werk dat je vanuit jouw talent verricht, zijn voor jou vanzelfsprekend, omdat je er aanleg voor hebt. Als je dit weet te combineren in je werkzaamheden, kosten de werkzaamheden je geen energie, maar haal je er juist energie uit!